Kategórie
 
 
 
 
 
 
Pondelok, 13. február 2023

Darček pre kamarátku by mal byť vtipný, praktický a zároveň osobný. Mali by ste ním ukázať, ako dobre svoju kamošku poznáte a ako vám na nej záleží. Výber takéhoto darčeka však nemusí byť ani zďaleka taký jednoduchý. Na trhu nájdete veľa neoriginálnych a príliš univerzálnych kúskov, ktoré sa pre vašu spriaznenú dušičku jednoducho nehodia. Ako zvoliť ten najlepší darček a čo všetko môžete svojej kamarátke kúpiť? Máme pre vás viac ako 15 tipov.

darček pre kamarátku

zdroj: Unsplash.com

Ako vybrať najlepší darček pre kamarátku?

Nehľadiac na to, či chcete kúpiť darček pre kamarátku na narodeniny, meniny, výročie, alebo akýkoľvek iný sviatok, existuje niekoľko univerzálnych rád, ktoré vám s celým výberom pomôžu. Ktoré to sú?

Buďte dobrým poslucháčom

Výhodou nákupu darčeka pre kamarátku je to, že ide o osobu, s ktorou ste v pravidelnom kontakte. Vďaka tomu máte každý deň možnosť zistiť, čo jej chýba. Buďte počas celého roka dobrým poslucháčom, aby ste zistili, čo blízka osoba nemá. Uľahčíte si tak celý proces nákupu darčeka a budete si istí, že ho vaša kamoška skutočne využije. 

V niektorých prípadoch však osoby nemusia priamo povedať, čo potrebujú. Niekedy musíte čítať medzi riadkami a odvodiť si od ich životnej situácie to, čo by sa im hodilo. Nasťahovala sa vaša kamarátka do nového bytu alebo domu? Zaobstarajte jej set tanierov, pekné šálky na kávu alebo nejaké doplnky. Jej štýl určite poznáte, preto výber nebude náročný.

Sledujte, čo vám kamarátka dala

Sledovanie toho, čo vám kamarátka v minulosti dala na narodeniny, meniny či Vianoce, je skvelý spôsob, ako zistiť, čo chce. Dôvod je ten, že mnohí ľudia darujú ostatným to, po čom sami túžia. Ak ste dostali špecifický darček, je možné, že po tej istej alebo veľmi podobnej veci túži aj vaša priateľka.

Iným riešením je sledovať jej reakciu na darčeky, ktoré kúpite ostatným alebo čo dostanete vy sami. Ak sa jej nejaký darček pre inú osobu veľmi zapáči, môžete jej niečo podobné neskôr darovať.

Najlepšie urobíte, ak si nápady budete zapisovať do poznámkového bloku alebo mobilu. Mohli by ste totiž na ne pri nápore životných situácií veľmi jednoducho zabudnúť.

Nebojte sa darovať zážitok

Zážitky sú veľmi špecifické darčeky. Na to, aby ich mohla obdarovaná osoba využiť, musí si spraviť voľno v práci a zariadiť viacero detailov vo svojom osobnom živote. Ak kúpite kamoške len letenku, musí využiť svoje úspory na ubytovanie, atrakcie či stravu. Aj napriek niekoľkým nevýhodám však ide stále o perfektný darček pre niekoho, kto miluje cestovanie a objavovanie nových miest.

Ak nechcete, aby kamarátka mala kvôli výletu ďalšie výdavky, vyberte jej taký, v rámci ktorého jej preplatíte všetky náklady. Okrem toho musíte ešte zistiť, či si bude môcť v blízkej budúcnosti vziať dovolenku, alebo výlet naplánujete až o niekoľko mesiacov.

Rada odborníka

Výborným riešením je aj spoločný zážitok. Kúpte letenky aj sebe a spravte si pekný predĺžený víkend či celý týždeň, počas ktorého si vytvoríte množstvo nových spomienok.

Spojte darček so spomienkou

Najlepšie sú také darčeky, ktoré majú hĺbku a spájajú sa s niečím citovým, ako napríklad s miestom alebo zážitkom. Pri pohľade na ne si osoba vždy spomenie na to, čo s vami prežila. Ak na trhu nájdete výrobok, ktorý sa spája s niečím z minulosti, neváhajte a kamoške ho rozhodne kúpte. To isté platí aj vtedy, keď darček odkazuje na nejakú záľubu vašej kamarátky alebo na niečo, čo má rada.

Iným riešením je vyrobiť niečo od srdca. Perfektná je napríklad fotokoláž alebo fotokniha. Ak ste viac kreatívni, vyskúšajte namaľovať obraz. Fantázii sa medze nekladú.

Výberu venujte dostatok času

To najhoršie, čo môžete pri výbere akéhokoľvek darčeka spraviť, je začať ho vyberať pár dní pred sviatkom alebo oslavou. Z dôvodu časovej tiesne a stresu kúpite aj to, čo nechcete. Väčšina ľudí v takýchto situáciách siaha po univerzálnych výrobkoch, ako napríklad sviečky, dezerty alebo darčekové koše. Tieto kúsky síce dokážu potešiť, no neprekvapia a osoba z nich nebude mať takú radosť, ako z niečoho, čo by mohlo mať hlbší význam.

Počas roka si spisujte tipy na to, čo by mohla kamarátka potrebovať alebo chcieť. Kúpu si naplánujte aspoň na dva či tri týždne pred samotným sviatkom. Zistite, či je výrobok, ktorý hľadáte, dostupný a koľko bude trvať jeho dodanie. Keď chcete niečo vyrobiť sami, naplánujte si to tak, aby ste to popri práci a iných povinnostiach stíhali.

Keď neviete, čo zvoliť, opýtajte sa

Ak vôbec netušíte, čo kamarátke darovať, jednoducho sa jej opýtajte. Takýmto spôsobom môžete rýchlo zistiť, čo skutočne potrebuje. Nevýhodou je to, že kamarátku s veľkou pravdepodobnosťou príliš neprekvapíte. Mnohí ľudia vám odpovedia vetami: „Nič mi nekupuj,” „Nič nepotrebujem” alebo „Nerob si starosti.” 

Problém je často v tom, že niektorí v rýchlosti skutočne nevedia, čo chcú. Mali by ste im preto nechať zopár dní čas.

Keď chcete kamarátku potešiť, no pritom by ste ocenili, ak by vám pomohla tým, že vám povie, čo chce, existuje jedno riešenie. Povedzte jej, nech vám spíše zoznam viacerých vecí. Vy z nich vyberiete niečo, čím ju môžete aspoň čiastočne prekvapiť, pretože nebude vedieť, čo zo spísaného zoznamu dostane.

Ponuka darčekov pre kamarátku

darček pre ženu

zdroj: Unsplash.com

Inšpirácie na darček pre kamarátku

To, ako vybrať darček pre kamarátku na narodeniny či iný sviatok, už viete. Ak však stále netušíte, aký predmet jej darovať alebo nemáte dostatok inšpirácie, pripravili sme si pre vás niekoľko praktických tipov.

Darček k narodeninám pre kamarátku

Narodeniny sú veľkým sviatkom, ktorý sa oslavuje zvyčajne vo veľkom štýle. Tomu by mal zodpovedať aj darček k narodeninám pre kamarátku. Mali by ste zvoliť niečo, čo poteší, a pritom poskytne aj praktické funkcie. Aké možnosti máte?

Praktické zariadenie do interiéru

Presťahovala sa vaša kamarátka do nového bytu alebo vám spomínala, ako súrne potrebuje nové šálky, taniere či iné zariadenie, pretože jej staré už nie je pekné? Neváhajte a kúpte jej niečo podľa preferovaného štýlu. Okrem kuchynského náradia môžete porozmýšľať nad doplnkami do interiéru, posteľnými obliečkami či novými vankúšmi alebo prikrývkami.

Zariadenie do interiéru sa dá vyberať aj podľa toho, k čomu inklinuje. Je vaša kamarátka milovníčka kávy? Zaobstarajte jej set šálok. Veľmi rada varí? Vyberte jej set hrncov a panvíc alebo siahnite po pekných tanieroch.

Spoločný šperk

Zaobstarajte sebe aj svojej kamarátke šperky, ktoré budú mať vygravírovaný rovnaký text, prípadne vaše mená. Môže ísť o náramok, retiazku na krk alebo len menší prívesok. Vhodné je aj striebro alebo zlato, ktoré potešia odolnosťou a vydržia dlhé roky pravidelného používania.

Šperk je ideálny darček k 30. narodeninám pre kamarátku, ako darček pre kamarátku na 18-tku či ako darček pre ktorúkoľvek ženu. Osobe ním dáte najavo, že vám na nej skutočne záleží.

Personalizované a originálne darčeky pre kamarátku

Chcete darovať niečo originálne? Nechajte zarámovať vašu obľúbenú fotografiu, vytvorte fotorámček alebo dajte spraviť peknú fotokoláž. Perfektne vyzerajú aj vtipné darčeky pre kamarátku, ako napríklad hrnčeky s obľúbenou veselou fotografiou, vtipným nápisom alebo menom. Zaujímavým kúskom sú aj príbory s vygravírovaným priezviskom, menom alebo slovom, ktoré sa kamarátke spája s niečím osobným.

Viaceré originálne darčeky pre kamarátku môžete vyrobiť aj sami doma. Vyskúšajte niečo namaľovať alebo vyrobte pekné keramické misky. V súčasnosti existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako vyjadriť lásku blízkej osobe.

Ak by ste chceli darovať niečo vlastnoručne vyrobené, no nemáte veľa času, vytvorte pekné prianie k narodeninám. Stačí vám naň len papierová kartička, kamienky, flitre a farebné perá. To, čo do pozdravu napíšete, sa odvíja len od vás. Píšte od srdca a vyhnite sa používaniu univerzálnych fráz z internetu.

Dovolenka alebo výlet

Neviete, čo kúpiť kamarátke k 40. alebo iným okrúhlym narodeninám? Naplánujte jej dovolenku alebo kratší výlet na miesta, kam vždy chcela ísť. Keď nechcete investovať príliš veľa peňazí, nemusíte zvoliť zájazd do zahraničia. Pokojne vyberte niečo na Slovensku.

Výlet môžete absolvovať spolu s kamarátkou a vytvoriť si tak nové spomienky.

Typ dovolenky zvoľte na základe toho, čo kamarátka preferuje. Je skôr aktívny typ? Vyhnite sa klasickým dovolenkovým rezortom a stavte na hory alebo túry. Ak by osoba mala radšej oddych na pláži, vyberte jej prímorskú destináciu.

Tip

Cestovateľkám môžete ako darček darovať aj príslušenstvo zjednodušujúce cestovanie, ako napríklad kufor, organizéry do kufra, fľaštičky na kozmetiku alebo vankúš na cestovanie. Možností je viac ako dosť. Určite nájdete niečo, čo kamarátke chýba.

Elektronika

Nevadí vám investovať do darčeka viac alebo sa naň skladáte s viacerými ľuďmi? Kúpte kamarátke elektroniku. Ak sa jej pokazil spotrebič, kúpte jej nový. Milovníčku kávy poteší kvalitný kávovar. Osobu, ktorá často pracuje za počítačom určite prekvapí nový monitor, počítač alebo iné príslušenstvo, ako napríklad klávesnica.

Keď je váš rozpočet obmedzený, vyberte doplnky k elektronike. Skvelá je napríklad praktická taška na laptop, pohodlná bezdrôtová myš alebo podložka pod ňu.

Darček k meninám pre kamarátku

Darčeky k meninám sú spravidla menšie, pretože nejde o taký veľký sviatok, ako napríklad narodeniny či výročie. S meninami sa nespájajú ani väčšie oslavy, ale skôr menšie posedenia pri jedle alebo drinku. Ak plánujete nákup darčeka na tento sviatok, využite niektorý z našich tipov.

Kniha

Knihy sú perfektným darčekom pre každého milovníka čítania. V tomto prípade by ste sa mali zamerať na žáner, ktorý má osoba rada. Najväčšiu radosť kamarátke spravíte, keď jej vyberiete titul od obľúbenej autorky alebo kúpite chýbajúci diel z nejakej série. Pri výbere dbajte aj na jazyk. Ak kamarátka nerada číta v angličtine, kúpte jej knihy preložené do slovenčiny.

Keď budete chcieť do knižnej záľuby zainvestovať trochu viac, venujte kamarátke čítačku kníh. Umožní jej čítať aj počas cestovania do práce, na dovolenke alebo počas obednej pauzy v práci.

Predplatné obľúbenej služby

Výborným darčekom k meninám je aj predplatné obľúbenej služby. K populárnym alternatívam patria streamovacie služby plné seriálov a filmov. Ak má kamarátka rada filmy alebo seriály, zaplaťte jej predplatné na niekoľko mesiacov či rok. Iným riešením je predplatné časopisu.

V súčasnosti si čoraz viac ľudí hľadá cestu k predplatným rôznych balíčkov obsahujúcich výživové doplnky, kozmetiku či jedlo. Ak sa vám zdá, že by to mohla kamarátka využiť, vyskúšajte jej službu na určitý čas predplatiť.

Kozmetika a oblečenie

Oblečenie sa môže zdať ako veľmi neoriginálny darček. Opak je však pravdou, a to najmä v prípade, keď kamarátka už dlho túži po nejakom kúsku, ako napríklad kabelke. Skvelo potešia aj výrobky od obľúbenej značky. Pri výbere takýchto vecí si však dávajte pozor nielen na správnu veľkosť, ale aj na štýl. Snažte sa odosobniť od toho, čo máte radi vy, aby sa náhodou nestalo, že si z obchodu nakoniec odnesiete veci pre seba.

Samozrejme, platí to aj pri doplnkoch. Náušnice, retiazky, náramky či šály vedia zvýrazniť outfit a pritiahnuť pozornosť. Ak má kamarátka obľúbenú značku alebo po niečom túži, nebojte sa jej to kúpiť a venovať. Uvidíte, budete mať úspech.

Kozmetika vo forme telových mliek, krémov alebo parfumov dokáže takisto vyčarovať úsmev na tvári. Pri takýchto výrobkoch ale buďte opatrní. Sú veľmi špecifické. Keď neviete, čo vaša kamarátka používa, radšej sa im vyhnite.

Kurz alebo iný jednodňový zážitok

Príjemným meninovým darčekom je aj jednodňový zážitok alebo zaujímavý kurz. Zvoliť môžete napríklad kurz varenia, tvorenia alebo fotografie. V rámci výletov vyberte túru na blízke kopce alebo hory, prípadne zakúpte vstup na nejaké atrakcie a dobrodružstvá. Milovníkov adrenalínu poteší napríklad úniková hra Escape room. Kamarátky preferujúce históriu si prídu na svoje v hradoch, zámkoch alebo múzeách.

Darček k výročiu pre kamarátku

Má vaša kamarátka svadobné výročie alebo ide o iný významný deň, ako napríklad výročie vášho priateľstva? V tom prípade by ste nemali zabúdať na originálny a najmä osobný darček k výročiu. Čo všetko môžete venovať?

Inšpirujte sa samotným výročím

Keď má kamarátka výročie svadby, inšpirujte sa ním samotným. Každé výročie má svoj názov – strieborná svadba (25. výročie), zlatá svadba (50. výročie) či diamantová svadba (60. výročie).

Okrem veľkých výročí existujú aj menšie výročia. Po prvom roku manželstva ide napríklad o bavlnenú svadbu a po druhom o papierovú. Možností je nespočetne veľa. Podľa materiálu, ktorý sa s výročím spája, môžete vytvoriť alebo kúpiť originálny darček.

Veľké výročia, ako napríklad strieborná svadba, si vyžadujú niečo väčšie, ako napríklad šperk. Menšie výročia môžete osláviť tým, že kamarátke niečo vyrobíte alebo spolu strávite pekný deň.

darček s ružou

zdroj: Unsplash.com

Personalizovaný šperk

Ak ide o vaše spoločné výročie priateľstva, môžete si nechať navzájom vyrobiť šperk s dátumom začiatku vášho vzťahu, prípadne s dátumom výročia alebo s vašimi menami. Šperky sa dnes dajú personalizovať na rôzne spôsoby. Je tak len na vás, ako necháte retiazku, prívesok alebo náramok upraviť.

Ďalšie tipy na darčeky pre kamarátku

Ak potrebujete ešte zopár tipov na darčeky pre kamarátku, vybrali sme ešte pár inšpirácií a praktických tipov.

Inšpirujte sa záľubami a hobby

Má vaša kamarátka nejaké záľuby, ktorým sa venuje? Rada cvičí, fotí, kreslí alebo niečo tvorí? Podporte ju v tom a vyberte jej originálny darček inšpirovaný práve touto aktivitou. Keď miluje cvičenie, vyberte jej kvalitné funkčné oblečenie. Ak fotí, môžete zaobstarať fotoknihu pre kamarátku alebo zaplatiť službu na vyvolávanie fotografií. V prípade, že máte väčší rozpočet, investujte do fotoaparátu.

Záľuby sú skvelým zdrojom inšpirácie pre výber darčeka. Využite ich vo svoj prospech. Ak by ste náhodou nevedeli, ako príslušenstvo vybrať, informujte sa u niekoho, kto sa podobnej aktivite venuje alebo vie o nej viac.

Zápisník alebo diár

Vidíte, že si vaša kamarátka stále niečo zapisuje alebo si rada píše denník? Zaobstarajte jej praktický zápisník alebo diár, kam si napíše všetky svoje myšlienky. Denníček môže byť dokonalou odpoveďou aj na otázku, čo kúpiť kamarátke na 15. narodeniny. Ak by sa vám zdalo, že ide o príliš malý darček, kúpte jej aj kvalitné písacie potreby a ďalšie príslušenstvo, ako farebné nálepky a pásky, bločky, fixky či zvýrazňovače.

Rada odborníka

Okrem diára a zápisníka môžete zvoliť aj zaujímavý kalendár na stenu, prípadne na stôl. Na trhu nájdete rôzne prevedenia s obrázkami viacerých miest. Kalendár môžete personalizovať aj vlastnými fotografiami, alebo môžete vyrobiť vlastnú fotoknihu pre kamarátku.

Mapy a obrazy

Patrí vaša kamarátka k cestovateľom? Vyberte jej obraz vo forme mapy alebo klasickú mapu, ktorú si zavesí na prázdnu stenu. V súčasnosti sú obľúbené aj stieracie mapy lákajúce pozornosť svojou originalitou. Kamarátka pomocou nich môže sledovať, kde už bola a plánovať ďalšie cesty.

Obrazy sú takisto výborným darčekom, pretože nimi môžete ukázať, ako kamarátku poznáte. Ak by sa vám univerzálne obrazy v ponuke obchodov zdali príliš neosobné, vyberte jednu spoločnú fotografiu a nechajte ju zarámovať.

Originálni pomocníci

Do domácnosti sa hodia aj originálni a praktickí pomocníci, ktorí zjednodušujú bežné fungovanie a zvyšujú celkový komfort. Do tejto kategórie patria napríklad nočné lampy, ktoré okrem príjemnej atmosféry zaistia, že keď v noci pôjdete na toaletu alebo po pohár vody do kuchyne, nezakopnete a nepotknete sa. Podobnú užitočnú funkciu poskytujú aj rôzne skladacie stolíky na laptop alebo jedlo do postele a držiaky či formy na ľad vo vtipných tvaroch.

Samostatnou kategóriou v rámci vychytávok do domácnosti je elektronika. Patrí sem napríklad bluetooth reproduktor alebo aróma difuzér s rôznymi funkciami. Skvelo poslúži aj elektrický napeňovač mlieka či bezdrôtová nabíjačka. V mnohom vedia pomôcť aj hlasoví asistenti, ktorí dokážu otvoriť závesy alebo zapnúť svetlo.

darček v ruke

zdroj: Unsplash.com

Vyberte darček pre najlepšiu kamarátku, ktorý poteší

Kamarátka je jednou z vašich najbližších osôb. Výber darčeka pre ňu nemusí byť preto vôbec náročný. Dôležité je ju počas roka počúvať a zistiť, po čom skutočne túži, alebo čo potrebuje. Ak by sa vám to náhodou nepodarilo, môžete využiť naše praktické tipy. Pomocou nich vyberiete originálny a osobný darček, ktorý vašej kamarátke vyčarí úsmev na perách.

Chcem vybrať ten najlepší darček pre kamarátku

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia