Kategórie
 
 
 
 
 
 
Piatok, 10. február 2023

Deň matiek je obľúbeným sviatkom u nás aj v zahraničí. Má dlhú históriu a jeho hlavným cieľom je osláviť mamy po celom svete. Nesmieme naň preto zabúdať. Pre svoju mamu je dôležité kúpiť správny darček. Kedy sa Deň matiek oslavuje a na aké darčeky by ste mali staviť? Máme pre vás praktické tipy.

darček na Deň matiek

zdroj: Unsplash.com

História Dňa matiek

Deň matiek predstavuje deň, kedy sa vzdáva pocta všetkým mamám na celom svete. Ide o sviatok, ktorý sa oslavuje v rôznych dňoch. Všetko závisí od toho, v akej krajine sa nachádzate. Odlišnosti však nie sú len v tom, kedy sa oslavuje, ale aj z akých tradícií vychádza.

Napríklad, Anglicko Deň matiek oslavuje na štvrtú pôstnu nedeľu. Dátum sa tak posúva podľa toho, na kedy padá Veľká Noc. V arabských krajinách je pevne stanovený dátum. Sviatok sa oslavuje 21. marca.

Na Slovensku oslavujeme Deň matiek vždy druhú májovú nedeľu. Počas tohto dňa dávajú deti svojim mamám menšie alebo väčšie darčeky.

História Dňa matiek, ako ho poznáme v súčasnosti, sa datuje do roku 1907. Vtedy vznikla myšlienka medzinárodných a pravidelných osláv žien s deťmi. Bolo to na počesť Anny Reeves Jarvis, ženy bojujúcej za práva matiek, ktorá v roku 1850 zakladala spolky pre matky. Učila miestne ženy, ako sa starať o deti.

V tejto situácií veľmi pomohla dcéra Anny Reeves Jarvis menom Anna Jarvis. Anna sa po smrti svojej matky v roku 1905 rozhodla, že si ju uctí medzinárodným sviatkom. Niekoľko rokov preto bojovala za Deň matiek. Na svoje vlastné náklady tlačila a distribuovala brožúry, ktoré obsahovali jej nápady a informácie o novom sviatku.

Vedeli ste, že …

… Anna Jarvis zorganizovala v máji v roku 1907 omšu pre svoju mamu? O rok neskôr sa omša zopakovala, no za všetky matky na svete.

V roku 1908 si major mesta Philadelphia všimol Anninu snahu, preto vyhlásil Deň matiek za miestny sviatok. O tejto informácií sa dozvedeli politici vo Washingtone a následne aj samotný prezident. Bol ním Woodrow Wilson. 

Prezident v roku 1914 podpísal špeciálne vyhlásenie. Podľa toho bol Deň matiek oslavou materstva a vzdávania holdu mamám po celom svete. Originálnym dátumom bola druhá májová nedeľa.

darček na Deň matiek v rukách

zdroj: Unsplash.com

Od tohto momentu naberal sviatok na obľúbenosti. Rozšíril sa aj do iných krajín. Deti najprv mamám darčeky vyrábali. Neskôr, keď boli staršie, im vždy nejakú maličkosť kúpili. Veľká popularita sa ale Anne Jarvis nepáčila. Dlhé roky následne bojovala o odstránenie sviatku z kalendára, čo sa jej však už nepodarilo.

Hoci sa Deň matiek začal oslavovať v období na začiatku 20. storočia, no všetko začalo oveľa skôr. Prvé zmienky o Dni matiek sa objavili už v období starovekého Grécka. V tomto období sa oslavoval sviatok plodnosti a matiek. Bol spojený s uctievaním pohanskej bohyne Rhey, matky bohov.

V Anglicku sa zas v 16. storočí oslavoval sviatok s názvom Materská nedeľa, ktorý pripadal na pôstne obdobie tesne pred Veľkou nocou. Počas tohto dňa malo služobníctvo často voľno. Bolo určené na to, aby mohli matky tráviť čas so svojimi deťmi a aby mohli ísť do kostola na omšu.

V Anglicku sa Deň matiek dodnes oslavuje v iný deň, ako napríklad u nás či v Amerike.

Zaujímavosť

Podľa štatistík z roku 2019 minuli Američania na Deň matiek neuveriteľných 25 miliárd dolárov.

Kedy je Deň matiek?

Deň matiek sa oslavuje druhú nedeľu v máji. Sviatok nemá presný dátum, rovnako ako Deň otcov, ktorý ho dopĺňa. Pravidelne sa posúva. V roku 2022 vychádza na 8. mája.

V iných krajinách sa stretnete s ďalšími dňami. Napríklad, vo Francúzsku sa Deň matiek oslavuje v poslednú nedeľu v máji, ale len v prípade, ak naň nepadne cirkevný sviatok Zoslania Ducha Svätého. Ak áno, Deň matiek sa posúva na prvú júnovú nedeľu.

V Rusku sa matkám vzdáva hold v poslednú novembrovú nedeľu a v Španielsku v prvú nedeľu v máji.

Odlišné dátumy však nemenia nič na tom, že sviatok je určený pre všetky matky na svete. Má im vzdať poctu za to, čo robia alebo urobili. Je preto pekné kúpiť im menší alebo väčší dar.

Deň matiek na Slovensku

Na Slovensku sa Deň matiek začal oslavovať až po roku 1989. Socialistické krajiny oslavovali najmä Medzinárodný deň žien, ktorý pripadá na stabilný dátum – 8. marca. Hoci ho dodnes oslavujeme, nie je už taký populárny.

Slováci obdarúvajú svoje mamy najčastejšie kvetmi, kyticami a niečím sladkým. Čokoláda či bonboniéra sú klasikou. Iní stavia na menšie drobnosti do domácnosti alebo kozmetiku.

papierové srdiečko na špajdli

zdroj: Unsplash.com

To, čo vyberiete vy, by sa malo odvíjať od vašej mamy. Sami ju dobre poznáte. Viete, čo má rada a čo nie. Skvelé sú tiež vlastnoručne vyrobené darčeky, na ktorých si dáte záležať. Dáte do nich niečo osobné, čo kupované predmety nemajú.

Zaujímavosti o Dni matiek

Deň matiek sa spája s viacerými štatistikami a zaujímavosťami. K najzaujímavejším patria:

  • Vo Veľkej Británii sa počas Dňa matiek uskutočňuje najviac telefonických hovorov. Telefonické linky bývajú preťažené o viac ako 30 %.

  • Počas Dňa matiek býva v Anglicku poslaných viac ako 30 miliónov pohľadníc. Približne 65 % z nich je kúpených týždeň pred samotným sviatkom.

  • Cena za darčeky sa odlišuje najmä od krajiny. V USA je suma najvyššia. Ľudia utratia v priemere 186 dolárov za jeden darček. Vo Francúzsku je to 53 € za jeden darček a v Británii 30 libier.

  • Deň matiek sa považuje za tretí najčastejšie oslavovaný deň na svete. Hneď po Vianociach a Veľkej noci.

  • Na Sviatok matiek minú viac muži. V priemere je to o 30 % viac ako ženy.

Aký darček kúpiť na Deň matiek?

Deň matiek je nutné správne osláviť. Na výber máte viacero darčekov. Od jednoduchších a lacnejších až k drahším a prepracovaným. Je len na vás a vašom rozpočte, do čoho zainvestujete.

Ak nemáte žiadne nápady, máme pre vás zopár originálnych tipov.

Kvalitný termohrnček

Cestuje vaša mama do práce alebo pravidelne niekam chodí a vždy si so sebou berie kávu? Zaobstarajte jej kvalitný termohrnček, ktorý nebude tiecť, a to ani vtedy, keď ho dá do kabelky.

Okrem termohrnčeka sú skvelé aj nádoby na jedlo s tesnením. Niektoré majú aj plastový a znovupoužiteľný príbor. Vložiť do nich môžete úplne všetko. Svoje vlastné pokrmy si môže mama vziať, kamkoľvek pôjde.

Podložka na elektroniku

Notebooky majú výhodu v tom, že sa dajú prenášať z miesta na miesto. Ak ich ale položíte na posteľ, môžu sa prehriať. Poskytnite svojej mame luxus a komfort vo forme štýlovej podložky, na ktorú si môže položiť väčší i menší laptop bez rizika prehriatia a iných problémov.

Inou možnosťou sú poličky na posteľ. Dajú sa ľahko umiestniť na matrac a dávajú vám miesto na mobil, okuliare či knihu. Keď nemáte nočný stolík, môžete mať praktickú poličku na všetky drobnosti.

tulipány na Deň matiek

zdroj: Unsplash.com

Praktické reproduktory

Bluetooth reproduktory v malom prevedení sú skvelým pomocníkom pre každého. Vaša mama môže počúvať obľúbenú hudbu, podcasty alebo rádio, kdekoľvek je. Nie je obmedzovaná káblami. Batérie vydržia niekoľko hodín či dní hrania.

Výhodou reproduktorov je tiež to, že majú rôzne doplnky. Niektoré vyzerajú ako štýlový doplnok, iné majú svetlo alebo sa dajú pripnúť o kabelku.

Pomôcky do kuchyne

Každému milovníkovi varenia a pečenia sa zídu univerzálne pomôcky do kuchyne. Do tejto kategórie patria nádoby, poháre, taniere, príbory či dokonca elektronika. Ryžovary, wafflovače, hriankovače alebo elektricke otvaráky sa hodia vždy. Často ich nájdete za skvelú cenu, preto do nich nemusíte investovať príliš veľa.

Doplnky do domácnosti

Viete, aký štýl má rada vaša mama? Kúpte jej pekný doplnok do domácnosti. Lampa so zaujímavým dizajnom poskytne aj praktické funkcie. Nebude len na okrasu. To isté platí aj pri vonných sviečkach, difuzeroch a svietnikoch.

Niekedy pomôže aj maličkosť ako organizér oblečenia či zaujímavý vešiak na kľúče. Doplnia okolie, no pritom zaujmú aj z diaľky a pritiahnu pozornosť.

Niečo na uľahčenie práce

Veľa myšlienok a informácií je potrebné niekam zapísať. Prácu môže uľahčiť pekný diár alebo zápisník. K nemu zvoľte aj pero, rôzne farebné lístočky, spinky a iné doplnky. V prípade, že vaša mama rada píše, kúpte jej denník.

Kúpte zážitok

Zážitok si človek zapamätá navždy. Je preto dobrou voľbou ako darček. Keď chcete byť originálni, vyberte zájazd alebo naplánujte dobrodružstvo. V máji býva pekné počasie aj teplo. Môžete vyraziť do hôr, lesa alebo na prechádzku mestom.

Ak máte čas, zvoľte krajiny v zahraničí. Niekoľkodňový výlet v historickom meste vám pomôže vyčistiť si myseľ a zlepšiť náladu.

matka s dieťaťom

zdroj: Unsplash.com

Klasika, ktorá nesklame

Niekedy sú to klasické veci, ktoré sú tým pravým, čo by ste svojej mame mali kúpiť. Do tejto kategórie patria:

  • kniha
  • kvety
  • šperky alebo bižutéria
  • čokoláda alebo dezert
  • šumivé víno
  • kozmetika.

Ako sa hovorí, menej je viac. Niekedy tie najjednoduchšie darčeky potešia najviac, pretože sú vyberané srdcom.

Oslávte Deň matiek tak, ako sa patrí

Deň matiek je jedným z najdojemnejších sviatkov v roku. Jeho cieľom je osláviť všetky mamy po celom svete. Kúpte svojej mame nejakú maličkosť a strávte s ňou deň. Porozprávajte sa a zlepšite jej náladu. Za to všetko, čo pre vás spravila, si to rozhodne zaslúži.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia