Kategórie
 
 
 
 
 
 
Piatok, 10. február 2023

Deň učiteľov je obľúbeným sviatkom, ktorý sa oslavuje každý rok. Jeho cieľom je vzdať poctu učiteľom za ich prácu a oddanosť. Darčeky a pozornosť nedávajú vyučujúcim len deti, ale aj samotní rodičia. Kedy sa vlastne oslavuje a čo je vhodné kúpiť?

učiteľ a študent

zdroj: Unplash.com

Prečo sa oslavuje Deň učiteľov?

Dôvod, prečo sa oslavuje Medzinárodný deň učiteľov, je jednoduchý a logický. Učitelia v materských a na základných, stredných a vysokých školách dávajú do vyučovania všetko. Poskytujú žiakom informácie a učia ich nové veci. 

Povolanie učiteľa je veľmi dôležité, preto je potrebné uctiť si ho. Tým, že svojmu vyučujúcemu dáte menší alebo väčší darček, ukážete, že si ho ceníte. Menšie deti darčeky dávať nemusia. Stačí, keď si pripravia príhovor alebo báseň. Môžu tiež vytvoriť niečo z papiera.

Deň učiteľov je preto kľúčovým sviatkom. Ak ste študentom alebo rodičom dieťaťa, nemali by ste naň zabúdať.

História Dňa učiteľov

Pri učiteľoch existujú dva sviatky. Jedným je Svetový deň učiteľov. Oslavuje sa 5. októbra a bol vyhlásený organizáciou UNESCO v roku 1994. Predstavuje pripomienku Charty učiteľov, ktorá bola podpísaná v roku 1966.

Svetový deň učiteľov má byť svedectvo o tom, že prínos predagógov je nesmierne dôležitý, a to nielen pre mladých ľudí a deti, ale aj pre rozvoj spoločnosti. Pravidelným oslavovaním by sme mali túto dôležitosť pochopiť a uznať.

Učiteľ dáva svoje vedomosti žiakom a podieľa sa na výchove a vývoji novej generácie. Táto práca býva často dehonestovaná, prípadne braná ako samozrejmosť. Učitelia bývajú dokonca často terčom útokov zo strany žiakov a ich rodičov. 

Každý z nás by si mal aj vďaka tomuto sviatku uvedomiť, že bez nich by sme nemohli napredovať.

učiteľka a žiak

zdroj: Unsplash.com

Na Slovensku máme Deň učiteľov. Oslavuje sa 28. marca. Má byť najmä spomienkou na narodenie Jana Amosa Komenského, ktorý bol českým pedagógom, filozofom, spisovateľom a teológom. Mal aj slovenské korene, preto ho berieme za dôležitú osobnosť v našej krajine.

Vedeli ste, že …

… Ján Amos Komenský svojimi názormi a pedagogickou činnosťou predbehol dobu? Aj vďaka tomu sa zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky. Ako jeden z mála presadzoval povinnú školskú dochádzku pre každé dieťa. Vypracoval tiež systém pedagogiky ako vedy, nehovoriac o tom, že je autorom vyjadrení ako „Opakovanie je matka múdrosti” alebo „Škola hrou”.

Deň učiteľov sa v našej krajine začal oslavovať ešte v období, keď sme boli súčasťou Československa. Presnejšie išlo o rok 1955. Rozhodla tak vtedajšia Československá vláda.

Kedy sa oslavuje Deň učiteľov?

Deň učiteľov sa oslavuje v každej krajine v iný deň. U nás je to 28. marca. Rovnaký deň s nami zdieľa iba Česká republika. Hoci má sviatok v ostatných krajinách iný dátum, jeho posolstvo je stále rovnaké, a to vzdať hold a poďakovanie každému učiteľovi.

Poďme sa však pozrieť, ako sú na tom iné krajiny. Spojené štáty oslavujú Deň učiteľov v utorok počas tzv. Teacher Appreciation Week. Ide o prvý týždeň v máji, ktorý je venovaný učiteľom. Počas tohto týždňa sa konajú menšie oslavy, no hlavný je utorok.

Deň učiteľov „otvára” každoročne Venezuela. Krajina má sviatok už 15. januára. Za ňou nasleduje Thajsko so 16. januárom a následne Grécko s 30. januárom. Vo februári oslavujú Deň učiteľov viaceré krajiny. Patrí sem Jordánsko, Líbya, Maroko, Omán, Tunisko a Yemen. Všetky oslavujú 28. februára, jedine Omán 24. 

V marci je Deň učiteľov v Albánsku, Iraku, Kosove, Libanone, Sýrii a na Slovensku a v Česku.

Apríl je určený pre Ekvádor a Paraguaj. Máj zas pre Portoriko a Južnú Kóreu. Cez leto oslavujú krajiny ako Bolívia, Dominikánska republika, Salvador, Maďarsko, India, Nepál či Peru. Začiatok školského roka oslavujú spolu s Dňom učiteľov v Singapure a Taiwane.

Británia, Ukrajina, Spojené arabské emiráty a Uzbekistan oslavujú v októbri. V novembri zas Indonézia, Somálsko, Španielsko, Turecko a Vietnam. Obľúbeným mesiacom na oslavy je aj október. Vtedy oslavuje Austrália, Belgicko, Bielorusko a Brazília. Ďalej sem patrí Čile, Kanada, Chorvátsko a množstvo ďalších.

Posledný mesiac v roku je vyhradený pre Kubu, Palestínu a Panamu.

okuliare na stole a zápisník

zdroj: Unsplash.com

Deň učiteľov – blahoželanie

Deň učiteľov sa dá osláviť viacerými spôsobmi. Najlepším je darovať maličkosť a povedať nejaké blahoželanie. Mnohí vytvárajú aj príhovory alebo rôzne básne. Na výber je toho viac ako dosť. Každý si príde na svoje.

Blahoželania sa píšu jednoducho a nemali by byť príliš dlhé. Začínať môžu napríklad takto:

Vážený pán učiteľ/pani učiteľka,

k dnešnému Dňu učiteľov by sme Vám chceli poďakovať za Vašu oddanosť a prácu…

Pokračovať by ste mali podľa toho, aká je vaša učiteľka alebo učiteľ. Inšpirujte sa textom z internetu a nebojte sa pridať kúsok aj zo svojej kreativity.

Báseň na Deň učiteľov by mala byť stredne dlhá. Ak viete rýmovať a dokážete napísať poéziu, nebojte sa toho. Vyučujúci to určite ocení.

Príhovor na Deň učiteľov nemusí byť príliš dlhý. Stačí, aby ste v ňom povedali to najdôležitejšie. Nezabudnite sa poďakovať a povedať, čo si najviac ceníte. Písať by ste ho mali za celú triedu.

Poďakovanie na Deň učiteľov by malo byť výstižné, aby ste zbytočne nezahovorili to hlavné. Nebojte sa citov. V takýchto prípadoch sú dôležité. Vedia pomôcť vytvoriť tú správnu atmosféru.

Čo kúpiť na Deň učiteľov?

Pri výbere darčeka pre učiteľa by ste sa mali odraziť od toho, čo má vás učiteľ najradšej. Môžete sa inšpirovať bežnými vecami, ktoré sa pravidelne dávajú. Do tejto kategórie patria rôzne praktické zápisníky. Učiteľ ich využije najviac, pretože si neustále niečo píše. Dobrou voľbou je aj diár alebo klasický učiteľský zápisník.

Skvelé sú tiež písacie potreby a iné výrobky papierenského typu. Na ceruzky sú dobré veľké strúhadlá s automatickým strúhaním. Všetko urobia za vás. Klasikou, ktorá neomrzí, no vždy poteší, je dobrá kniha. Na to, aby ste vybrali tú správnu, musíte ale učiteľa dobre poznať. Podľa toho zistíte, čo ho skutočne baví a k akému žánru inklinuje.

Ak si neviete dať rady s tým, čo by ste učiteľovi kúpili, máme pre vás zopár praktických tipov, ktoré vám pomôžu, aby ste zvolili nielen funkčný, ale aj pekný a štýlový kúsok.

dieťa a učiteľka v triede

zdroj: Unsplash.com

Hrnček s nápisom

Nosí vaša učiteľka do triedy šálku s kávou alebo má rada chutný čaj? V tom prípade nezabudnite na pekný hrnček s nápisom ako „Najlepšia učiteľka”. Uvidíte, vyučujúca sa poteší a bude ho pravidelne využívať.

Druhou možnosťou je pohár na vodu alebo zaujímavá a výrazná fľaša. Fľašu si môže dať učiteľka do kabelky a zoberie si ju so sebou všade, kam pôjde.

Písacie potreby

Písacie potreby sú dôležité nielen pre študentov, ale aj pre samotných učiteľov. Investujte do kvalitného a pekného pera. Zaobstarajte aj farebné perá, fixky, zvýrazňovače, ceruzky a strúhadlá.

K písacím potrebám nezabudnite na doplnky ako bielidlo, gumu alebo malé prenosné manuálne strúhadlo. Spravte menší balíček, do ktorého všetko dáte. Doplňte ho chutnou čokoládou, kávou alebo inými chutnými maličkosťami.

Lampa na čítanie

Malá lampa s možnosťou pripnutia medzi strany je ako stvorená pre milovníkov čítania. Ak vaša učiteľka alebo učiteľ radi čítajú, je to niečo pre nich. Lampu si môžu so sebou vziať, kamkoľvek idú. Je malá a má nízku hmotnosť. Zvyčajne funguje na základe malej tužkovej baterky.

Lampu na čítanie nájdete vo viacerých farbách a vzoroch. Niekedy je inšpirovaná aj samotnými hrdinami z kníh či filmov. Vyberajte podľa osobnosti vyučujúceho, prípadne podľa toho, čo by sa mu mohlo páčiť.

Kniha s fotografiami

Končíte ročník a chceli by ste, aby mal váš triedny učiteľ peknú spomienku? Stavte na knihu s fotografiami. Každému z triedy povedzte, aby prispel svojou fotkou a vytvorte knihu. Urobiť ju viete sami alebo ju dajte niekomu spracovať. Nezabudnite na pekné texty a nejaké vaše interné vtipy. Alebo si urobte jednu spoločnú triednu fotografiu a dajte ju učiteľke v peknom fotorámiku. Ďalšou možnosťou je koláž. Na veľký výkres nalepte svoje fotografie a pripíšte k nim text. Nezabudnite celok nejako dokresliť a upraviť tak, aby dobre vyzeral.

osoba, ktorá píše

zdroj: Unsplash.com

Externá nabíjačka na mobil

Dlhé hodiny v škole niekedy spôsobia, že sa mobil vybije. Ak ho chce mať vyučujúci stále pri sebe, zaobstarajte mu externú nabíjačku. Takéto zariadenie nie je príliš drahé, no poskytne komfort a vysoké pohodlie. Ak Váš učiteľ má smartfón, ktorý podporuje bezdrôtové nabíjanie, môžete mu darovať aj bezdrôtovú nabíjačku

Rada odborníka

Externé nabíjačky sa dajú využívať aj na počítač. Pri nákupe sa preto zamerajte práve na tento aspekt. Zariadenie je v takýchto prípadoch univerzálne a praktické.

Pekný kryt na notebook

Elektroniku je potrebné chrániť. Má váš učiteľ notebook? Ak áno, zistite, o aký model ide a kúpte mu štýlový kryt, ktorý laptop ochráni, no pritom poskytne pekný dizajn. Keď vám ide iba o výzor, stavte na unikátnu nálepku.

Dobrou voľbou je tiež kryt na telefón. Má rovnakú úlohu ako kryt na počítač. Okrem ochrannej funkcie poskytuje aj funkciu štýlovú.

Oslávte Deň učiteľov aj vy

Deň učiteľov je dôležitým sviatkom pre učiteľov a študentov. Nezabúdajte naň. Do svojich kalendárov si ho zaznačte na 28. marca. Vďaka tomu, že je dátum stabilný a nemení sa, si ho ľahko zapamätáte. Zaobstarajte originálne darčeky a ukážte svojmu vyučujúcemu, že vám na ňom záleží.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia