Kategórie
 
 
 
 
 
 
Sobota, 11. február 2023

Obľúbený americký sviatok Halloween sa pomaly dostáva aj k nám. Čoraz viac ľudí sa v posledný októbrový deň prezlieka do kostýmov. Tí najmenší v nich idú pýtať sladkosti, starší sa zas spravidla chystajú na oslavy a párty. Aký je význam a pôvod tohto sviatku a čo sa vlastne oslavuje?

halloweenske tekvice

zdroj: Unsplash.com

Čo znamená slovo Halloween?

Slovo Halloween označuje sviatok, ktorý sa oslavuje koncom októbra. Presnejšie ide o 31. október. Je známy tým, že má viacero označení, napríklad Hallowe'en, All Hallows Evening, Allhalloween či All Saints'Eve. Je obľúbený najmä v západných štátoch, no jeho trend sa pomaly dostáva aj k nám.

Kedy sa Halloween oslavuje na Slovensku? Pravdou je, že u nás ešte neexistuje. Posledný októbrový večer by mal predstavovať prípravu na deň nasledujúci, ktorým je Sviatok všetkých svätých. V tento deň si pripomíname našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami.

Halloween je dnes zmesou historického a moderného sviatku. Ľudia ho majú veľmi radi, preto niet divu, že ho začínajú oslavovať aj Európania.

Odkiaľ pochádza Halloween?

O Halloweene hovorí viacero teórií. Niektoré tvrdia, že tradície s ním spojené boli ovplyvnené keltskými slávnosťami, najmä galským festivalom Samhain, ktorý má podľa odborníkov pohanské korene. 

Iné teórie zas veria, že Samhain sa časom mohol stať kresťanským festivalom a Halloween bol prípravou na Sviatok všetkých svätých. Jednou z ďalších mnohých teórií je aj to, že Halloween bol výlučne kresťanským sviatkom. Mal predstavovať vigíliu Sviatku všetkých svätých.

Tak či onak, všetko vychádza z festivalu Samhain, ktorý je s veľkou pravdepodobnosťou základom Halloweenu. Aby sme však zistili čo najviac informácií, pozrime sa hlbšie do histórie.

Pôvod siaha do dávnej minulosti

Keďže počiatky Halloweenu sa spájajú s už spomínaným festivalom Samhain, jeho pôvod je pevne spätý s Keltmi. Tí žili pred viac ako 2 000 rokmi prevažne na území dnešného Írska, Spojeného kráľovstva a severného Francúzska. Festival sa začínal vo večerných hodinách, aby mohli Kelti osláviť svoj nový rok.

Prvý november predstavoval koniec leta a žatvy. Označoval tiež čas, kedy začínala tmavá a studená zima. Bolo to ročné obdobie spojené s rôznymi chorobami a smrťou. Prečo je však Halloween dnes označovaný ako strašidelný sviatok? Odpoveď na túto otázku je pomerne jednoduchá.

Kelti verili, že počas noci pred ich novým rokom sa stiera hranica medzi živými a mŕtvymi. Počas festivalu Samhain sa teda mali vracať duchovia mŕtvych, ktorí mali pre ľud dôležitú úlohu. Druidom, čiže keltským kňazom, pomáhali predpovedať budúcnosť. Pre jednoduchých ľudí závislých na vlastnej úrode boli predpovede kľúčové. Spravidla predstavovali zdroj útechy počas dlhej a temnej zimy.

Tesne pred festivalom postavili druidi obrovské posvätné vatry. Ľudia k nim chodili, zhromažďovali sa pri nich a poskytovali duchom obete. Najčastejšie pálili úrodu a zabíjali zvieratá. Počas osláv mali Kelti oblečené kostýmy vytvorené zo zvieracích hláv a koží. V takýchto odevoch sa snažili predpovedať si navzájom svoje osudy.

Keď sa oslavy skončili, Kelti znova zapálili svoje ohniská, ktoré skôr v ten istý večer uhasili. Na zapálenie využívali posvätný oheň, aby sa ochránili pred nadchádzajúcou zimou.

Spojenie troch sviatkov v jeden

Do roku 43 pred naším letopočtom dobyla Rímska ríša väčšinu keltského územia. To znamenalo nielen jej rozšírenie, ale takisto prebratie niektorých sviatkov. Jedným z nich bol aj Halloween, ktorý Rimania spojili s dvoma svojimi sviatočnými udalosťami, čím jeho význam mierne zmenili.

Prvým sviatkom bola Feralia. V toto obdobie si Rimania tradične pripomínali odchod zosnulých. Druhým bol deň na počesť Pomony, rímskej bohyne ovocia a stromov. Jej symbolom je jablko, čo môže vysvetľovať obľúbenú aktivitu lovenia jabĺk vo vode. Táto aktivita je dnes niečím, čo počas Halloweenu nesmie chýbať na žiadnej párty či oslave.

kostým na Halloween

zdroj: Unsplash.com

Rozšírenie kresťanstva a Halloweenu

Na rozšírenie Halloweenu malo vplyv najmä kresťanstvo, a to najmä sviatok, ktorý sa v minulosti oslavoval 13. mája. Jeho história začína v roku 609, kedy pápež Bonifác IV. zasvätil na počesť kresťanských mučeníkov Panteón v Ríme. Neskôr sa sviatok rozšíril tak, aby zahŕňal všetkých svätých a presunul sa z 13. mája na 1. novembra. Práve v tomto období vznikol Sviatok všetkých svätých, ktorý sa postaral o spopularizovanie Halloweenu.

V 9. storočí sa vplyv kresťanstva rozšíril aj do keltských krajín, kde sa postupne prelínal so staršími keltskými obradmi a vytlačil ich. Cirkev sa dokonca snažila nahradiť festival Samhain Pamiatkou zosnulých. Dušičky boli vyhlásené v roku 1 000 a oslavovali sa podobne ako Samhain. Nechýbali veľké vatry a prezliekanie do kostýmov svätých, anjelov a diablov.

Halloween prichádza do Ameriky

O pôvode Halloweenu už vieme, no otázkou stále zostáva, kedy sa dostal do Spojených štátov. V súčasnosti je populárny práve tam. Aj na túto otázku dávajú odpovede historické pramene.

Oslava Halloweenu bola v koloniálnom Novom Anglicku obmedzená kvôli protestantskej viere. Ľudia ho jednoducho nemohli sláviť tak, ako sa patrilo. Zvyčajne sa objavovali len zábavné hry, ktoré sa rozšírili medzi rôzne európske etnické skupiny a neskôr aj medzi americkými Indiánmi.

V prvej polovici 19. storočia bolo v Amerike už úplne bežné zdobiť dom a byt dekoráciami a konať koloniálne halloweenske slávnosti. Počas nich sa ľudia zabávali, hovorili si príbehy o duchoch a snažili sa predpovedať si budúcnosť. Ani v tomto období sa však sviatok neoslavoval v celej krajine.

Všetko sa zmenilo v druhej polovici 19. storočia, keď Ameriku zaplavili noví prisťahovalci. Medzi nimi boli milióny Írov utekajúcich pred hladomorom. Práve oni sa postarali o spopularizovanie Halloweenu na národnej úrovni.

Koncom 19. storočia došlo k ďalšiemu posunu. Z Halloweenu sa stal sviatok pre komunity ako deň určený na predpovedanie budúcnosti a skúšanie rôznych „čarov”. S pribúdajúcimi rokmi získaval viac pozornosti a menil sa pod vplyvom módnych trendov. V súčasnosti je vo veľkej miere komerčným sviatkom využívaným obchodníkmi ako príležitosť k zisku.

Rozdiel medzi Halloweenom dnes a v minulosti je najmä v jeho strašidelnosti. Pred stovkami rokov išlo o sviatok plný mágie, čarov a tajomna. Rokmi sa ale všetko zmenilo. Dôvodom je najmä fakt, že začiatkom 20. storočia sa z halloweenskych osláv vyňal takmer všetok poverčivý a náboženský kontext.

Zaujímavosť

V roku 2021 minuli Američania na kostýmy na Halloween neuveriteľné 3,3 miliardy dolárov. V prepočte je to 33,59 dolára na osobu. Hoci ide o vysoké číslo, výdavky sa pravidelne zvyšujú. V roku 2020 minuli domácnosti v Amerike len 2,6 miliardy.

Tradície spojené s Halloweenom

Halloween nie je len o prezliekaní sa do kostýmov a strašení. Klasikou v Amerike je tzv. trick-or-treat. Ide o chodenie od domu k domu a pýtanie si sladkostí. Túto tradíciu dodržiavajú malé deti prezlečené za obľúbené rozprávkové bytosti alebo strašidlá. Jednotlivé americké domácnosti sú na ne pripravené. Zvyčajne majú prichystané cukríky, tyčinky a rôzne sladké dezerty.

Trick-or-treat sa s veľkou pravdepodobnosťou spája so sprievodmi v Anglicku na Sviatok všetkých svätých. Vychádzať by mal z tradície nazývanej "going a-souling”

Počas slávností a sprievodov chudobní občania prosili o jedlo a rodiny im dávali pečivo nazývané “soul cakes”, v preklade koláče duše. Tieto koláče sa dávali s prísľubom, že obdarovaní sa pomodlia za mŕtvych príbuzných danej rodiny.

Cirkev darovanie koláčov podporovala. Brala to ako spôsob náhrady starodávnej praxe, keď sa nechávalo jedlo a víno túlavým duchom. Neskôr sa klasické pokrmy nahradili sladkosťami, alkohol nealkoholickými nápojmi a tradíciu prevzali malé deti.

Jedlo je s Halloweenom spojené už od keltských čias. Kelti dávali misky s jedlom pred ich domy, aby sa duchovia nedostali dnu. Verilo sa, že pokrmy ich uspokoja a nebudú mať dôvod prekročiť prah.

K ďalším tradíciám patrí predpovedanie budúcnosti. Mladé ženy v minulosti verili, že na Halloween dokážu predpovedať meno alebo vzhľad svojho budúceho manžela. Robili tak pomocou jabĺk, zrkadla alebo priadze.

Obliekanie do kostýmov by malo vychádzať z európskych aj keltských koreňov. Pred stovkami rokov bola zima neistým a desivým obdobím. Zásoby potravín často nestačili, nehovoriac o mrazoch. Kvôli nim prišlo o život veľa ľudí. Krátke zimné dni boli plné neustálych starostí o život.

Na Halloween ľudia verili tomu, že duchovia sa vracajú do pozemského sveta a že sa s nimi môžu stretnúť. Aby ich náhodou duše mŕtvych nespoznali a niečo im neurobili, po zotmení nosili masky. 

tekvica s tabuľkou s halloweenskym nápisom

zdroj: Unsplash.com

 

Halloweenske oslavy

Aj Halloweenske oslavy majú pôvod v histórii. Nie sú ale také dlhé ako samotný sviatok. Prvé sprievody a párty začali na prelome 20. a 30. rokov 20. storočia. V tomto období sa konali slávnosti po celom meste, ktoré lákali najmä mladých, čo spôsobilo, že rokmi sa zo sviatku stal deň určený skôr pre mladšie generácie.

Chodenie od domu k domu pre sladkosti sa obnovilo v 20. rokoch. Hoci sa na určitý čas tradícia znova vytratila, od 50. rokov je pomerne stála.

Halloweenske filmy

Keď už hovoríme o úspechu, netreba zabúdať ani na strašidelné halloweenske filmy. Majú pomerne dlhú históriu a väčšina z nich sa stala kasovými trhákmi. Medzi ne patrí Halloween (1978), kde si zahrala napríklad známa herečka Jamie Lee Curtis. Táto stará klasika má aj pokračovanie. Jeho názov je Halloween Kills a vyšlo v roku 2021.

K ďalším snímkam vhodným na pozeranie nielen počas halloweenskej noci patria:

  • Scream (1996),
  • A Nightmare on Elm Street (1984),
  • Friday the 13th (1980),
  • The Ring (2002),
  • The Conjuring (2013).

Halloween a povery

Halloween bol vždy strašidelným sviatkom. Nie je sa čomu čudovať. Pôvod spájaný so zlými a dobrými duchmi všetko len podporil. Charakteristickými preň sú nielen príbehy, ale aj rôzne povery.

Jednou z nich je čierna mačka. Mnohí veria, že keď im skríži cestu, prinesie im nešťastie. Tento príbeh má svoje korene v stredoveku, keď ľudia verili, že zlé čarodejnice sa menia na čierne mačky

Od Egypťanov pochádza povera o rebríkoch. Tí verili, že trojuholníky, čiže tvar, ktorý rebrík zvyčajne vytvára, sú posvätné. Nemali by sa preto na Halloween narušiť. Podobne je na tom rozbíjanie zrkadiel alebo rozsypávanie soli.

Zaujímavosti spojené s Halloweenom

Na Halloween kolovali viaceré tradície a povery, o ktorých sa dnes už veľa nehovorí. Mnohé zo zastaraných rituálov sa zameriavali na budúcnosť namiesto minulosti a na živých namiesto mŕtvych.

Väčšina z nich sa spájala s láskou a nájdením toho pravého. Mladé ženy sa snažili na Halloween predpovedať budúcnosť. Verili, že keď spravia niektoré z rituálov, nájdu si do ďalšieho Halloweenu manžela. K týmto rituálom v 18. storočí v Írsku patrilo vloženie prsteňa do zemiakovej kaše. Ten, kto ho našiel, mal mať šťastie v láske.

V Škótsku veštci odporúčali, aby mladá žena venovala každému nápadníkovi lieskový orech. Následne ich mala všetky hodiť do krbu a ten, ktorý zhorel na popol, namiesto toho, aby praskol, predstavoval budúceho manžela. Zaujímavosťou ale je, že v niektorých verziách tejto legendy je to naopak. Orech zhorený na popol symbolizoval nedostatočne silnú lásku.

Existuje aj iná legenda, ktorá hovorí, že ak mladá žena zje pred halloweenskou nocou sladký odvar z vlašských, muškátových a lieskových orechov, bude sa jej snívať o budúcom manželovi.

K ďalším rituálom spojeným s predpovedaním budúcnosti patrí hádzanie šupiek z jablka. Ženy dúfali, že šupky spadnú na zem v tvare iniciálov ich budúcich manželov. Trochu viac magický bol obrad s vaječnými žĺtkami, ktoré sa rozbili do misy s vodou. Žena ju mala vziať a v noci stáť len vo svetle sviečok pred zrkadlom. Pohľad bolo treba uprieť ponad plece, kde sa mala zjaviť tvár budúceho nápadníka.

Rôznych tradícií a povier je veľa, no všetky majú jedno spoločné. Ľudia sa pri jednotlivých rituáloch vždy obracali na rovnakých duchov, v akých verili Kelti.

Farby charakteristické pre Halloween

Halloween sa spája s dvoma klasickými farbami – čiernou a oranžovou. Nie je prekvapením, že ich výber nie je vôbec náhodný. Práve naopak. Vychádza z keltských tradícií. Čierna v minulosti, rovnako ako dnes, označovala smrť. 

Na druhej strane, oranžová bola presným opakom. Symbolizovala jeseň a obdobie žatvy. Spájala sa s teplejším obdobím, kedy mali domácnosti dostatok zásob. Bola však aj menšou predzvesťou tuhej a obávanej zimy.

Doplnky a dekorácie na Halloween sú dnes ladené aj do iných odtieňov. Obľúbená je fialová, tmavomodrá, sýta zelená či hnedá. Ide prevažne o tmavú paletu farieb bez pastelových a sviežich tónov.

svetelná dekorácia na Halloween

zdroj: Unsplash.com

Ako si vyzdobiť dom na Halloween?

Ak sa vám zapáčili tradície spojené s Halloweenom a chceli by ste ho osláviť, možností, ako na to, je veľa. Klasikou sú rôzni duchovia, kostry či chutné cupcakes s halloweenskymi ozdobami. Keď ale chcete povýšiť všetko o minimálne jednu úroveň, zaobstarajte si kostru človeka v životnej veľkosti a zaveste ju na dvere. Vonkajšok sa dá doplniť vyrezávanými tekvicami, svetielkami a pavučinami.

V prípade, že nechcete do dekorácií do bytu investovať peniaze, urobiť si ich viete aj sami doma. Pavučinu vyhotovíte z bielej bavlnky a tekvice môžete urobiť z papiera či dokonca polystyrénu. Nezabudnite na visiacich netopierov z kartónu alebo výkresu a čarodejnícke klobúky z látky. Celok môžete dokončiť peknými nálepkami a suchým lístím.

Keď ste sa rozhodli, že usporiadate párty alebo na nejakú idete, vytvorte si kostým. Inou a rýchlejšou možnosťou je jeho kúpa. Medzi detskými kostýmami sú najobľúbenejšie postavičky bojovníkov proti zločinu ako Batman, Spiderman a Superman. Dievčatá lákajú princezné, ako Elsa, Popoluška a Snehulienka. Univerzálnym kostýmom pre dospelých sú čarodejnice, veštice a klauni.

Rada odborníka

Ak neviete, ako vyrezať tekvicu na Halloween, netreba sa ničoho báť. Stačí si vziať predlohu z internetu, ostrý nôž a ceruzku. Pomocou ceruzky nakreslíte na tekvicu predlohu a začnete s vyrezávaním. Na internete nájdete po zadaní slov „Halloween tekvice šablóny” veľa možností. Každá tekvica tak môže byť originálna. 

Moderný sviatok s dlhou tradíciou

Halloween má síce dlhú tradíciu, no pre nás je stále pomerne novinkou. Každým rokom je ale čoraz obľúbenejší. Deti milujú obliekanie do kostýmov a pýtanie sladkostí, dospelých zas bavia rôzne párty. Oslávte strašidelný sviatok tento rok aj vy. Zaobstarajte si rôzne dekorácie, pripravte chutné jedlo a pozvite priateľov. Dobre sa zabavte, povedzte si strašidelné príbehy. Ktovie, možno sa dozviete niečo zaujímavé.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia