Kategórie
 
 
 
 
 
 
Nedeľa, 12. február 2023

Klasickou súčasťou darčekov býva aj prianie k narodeninám. Zvyčajne ide o jednu, maximálne dve vety, ktorými zablahoželáte a potešíte oslávenca. Napísať blahoželanie však nie je vôbec také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Niekedy dokáže potrápiť dokonca viac ako výber darčeka. Ak neviete, ako napísať originálne blahoželanie, môžete sa inšpirovať našimi tipmi.

prianie k narodeninám

zdroj: Unsplash.com

Ako by malo vyzerať prianie k narodeninám?

Prianie k narodeninám by malo byť originálne, osobné a výstižné. Môže mať podobu e-mailu, SMS k narodeninám alebo kartičky, ktorú oslávencovi dáte spolu s darčekom. Dĺžka priania by pritom nemala presiahnuť jednu, maximálne dve vety. Takýto text dokáže oslávenec prečítať hneď, ako ho dostane. Neuloží si ho na neskôr a nezabudne naň.

Dlhšie prianie obsahujúce viac viet môžete venovať veľmi blízkej osobe. V ňom spomeňte spoločné zážitky alebo pekné spomienky. Ak je blahoželanie dlhé, napríklad na celú jednu stranu, ide už o list. Aj k nemu sa však hodí kratšie sprievodné prianie, ktoré môže byť úvodom k dlhšiemu textu.

Vo všeobecnosti platí, že prianie na akúkoľvek príležitosť je kratšie. Máte v rámci neho zablahoželať oslávencovi a popriať mu všetko dobré. To, čo doň napíšete, je len na vás. Pokojne môžete nechať zapracovať fantáziu a využiť aj nejaké slovné spojenia, ktoré poznáte len vy dvaja a vytvoriť tak text k originálnemu a vtipnému blahoželaniu k narodeninám pre ženu či muža. Iným riešením je zostať pri klasike a cez text jednoducho zablahoželať k narodeninám, výročiu alebo inému sviatku. Obľúbené sú aj kreatívne pohyblivé blahoželania k narodeninám.

Čo všetko potrebujete na prianie k narodeninám?

Keď sa rozhodnete, že napíšete prianie k narodeninám, budete potrebovať niekoľko vecí. Tie sa odvíjajú od toho, aké prianie si zvolíte. Keď elektronické, môžete si pripraviť zaujímavú šablónu, ktorú následne vyplníte alebo len pošlite klasický e-mail s originálnym textom.

Keď sa rozhodnete pre klasické papierové prianie, okrem samotného blahoželania si zaobstarajte aj fixku alebo pero v čiernej farbe. Ak chcete ale s výzorom kartičky experimentovať, pokojne zvoľte aj inú farbu. Následne si zaobstarajte aj samotnú kartičku.

Na trhu nájdete viacero ozdobných kartičiek, na ktoré sa dá blahoželanie napísať. Nemusíte však zostať len pri nich. Papierový podklad môžete sami vyrobiť. Prianie tak bude oveľa osobnejšie a pre oslávenca bude aj viac znamenať.

Kartičku s blahoželaním vyrobíte pomerne jednoducho. Potrebujete na to tvrdší papier vo veľkosti A5, ktorý ozdobte nálepkami, flitrami alebo ho nafarbite a následne naň napíšte požadovaný text.

Ako napísať prianie k narodeninám?

Prianie k narodeninám by malo byť klasickou súčasťou každého darčeka. Blahoželanie môže dokonca vysvetliť, prečo ste vybrali danú vec alebo ako ju používať.

Inšpirácia na originálne darčeky k narodeninám

Narodeninové prianie môžete napísať sami alebo sa inšpirovať niekoľkými tipmi z internetu. Mnohé univerzálne a všeobecné priania si viete upraviť presne podľa seba. Doplníte meno, vek a nejaké vtipné zážitky a odrazu máte originálny text.

Ak by ste však chceli prianie napísať od srdca, máme pre vás jednoduchý návod:

  1. Sadnite si do tichej miestnosti a na prázdny papier alebo do počítača napíšte body, ktoré vystihujú váš vzťah s oslávencom.

  2. Keď chcete vtipné blahoželanie, vyberte zábavné zážitky a spomienky. Keď chcete ísť skôr do nostalgického alebo romantického tónu, zvoľte zážitky plné emócií. Jednotlivé možnosti môžete navzájom skombinovať a oslávenca pobaviť a zároveň rozcítiť.

  3. Keď viete, čo chcete spomenúť, začnite písať. Najprv napíšte oslovenie alebo blahoželanie k narodeninám. Potom sa pustite do písania ďalšieho textu.

  4. Na papier alebo do počítača nemusíte napísať len jedno blahoželanie. Pokojne ich napíšte viacero a následne si vyberte

  5. Text upravte do požadovanej podoby. Skontrolujte, či v ňom niečo nechýba alebo doň nechcete niečo pridať.

  6. Keď máte blahoželanie hotové, zoberte peknú farebnú kartičku a napíšte text na ňu alebo ho prekopírujte do e-mailu a pošlite.

Platí, že klasické papierové blahoželania vedia potešiť najviac. Oslávenec vidí námahu, ktorú ste si dali tým, že ste text vlastnoručne napísali. Ak by ste nešli na oslavu alebo sa žiadna nekonala, blahoželanie pošlite poštou. Môžete ho tiež zabaliť k darčeku, ktorý oslávencovi dáte, keď sa najbližšie stretnete.

Rada odborníka

Blahoželaním k narodeninám môže byť aj vtipná alebo zaujímavá básnička. Aj v tomto prípade postupujte tak, ako pri písaní klasického textu. Počas písania rýmov sa môžete inšpirovať aj internetom.

Ako vybrať prianie k narodeninám?

Ak vás písanie nebaví alebo nemáte dostatok inšpirácie, no potrebovali by ste blahoželanie k narodeninám napísať, môžete si vybrať z viacerých možností na internete. Blahoželania nájdete vo veľkom množstve nielen v angličtine, ale aj v slovenčine. Pri ich čítaní vás možno inšpirujú k napísaniu svojho vlastného blahoželania.

Veľké množstvo prianí však vie spôsobiť problém v tom, že nebudete vedieť vybrať to pravé. Ako na to? Originálny a svieži text zvoľte podľa niekoľkých parametrov, ako napríklad:

  • Vek – blahoželanie k narodeninám pre ženu alebo muža vyberte alebo napíšte podľa toho, koľko má osoba rokov. Ak ide o nejaký míľnik v živote, nebojte sa ho spomenúť. Využiť ho môžete aj ako vzor pre kartičku, na ktorú budete písať.

  • Pohlavie – texty k blahoželaniu sa odlišujú aj v závislosti od toho, či ich píšete mužovi, alebo žene. Ženám sa spravidla hodia skôr emotívnejšie texty plné citov. Muži zas majú radšej niečo vtipné. Nemusí to byť ale pravidlom.

  • Zamestnanie – ak oslávenec vykonáva nejaké zaujímavé alebo vtipné povolanie, môžete ho v texte využiť.

  • Záľuby – to isté platí aj o záľubách. Podľa toho, k čomu osoba inklinuje, napíšte aj samotné blahoželanie alebo do tohto štýlu ozdobte kartičku.

  • Vzťah k oslávencovi – podľa toho, aký je váš vzťah k oslávencovi, píšte aj blahoželanie. Dobrému kamarátovi alebo kamarátke môžete napísať vtipné blahoželanie k narodeninám, priateľke alebo priateľovi zas niečo romantické. Nadriadenému vyberte univerzálne a formálnejšie blahoželanie.

Ak nechcete príliš experimentovať, zvoľte univerzálne priania. Sú známe tým, že sadnú úplne každému. Stačí ich len upraviť podľa mena alebo veku oslávenca. 

Typy blahoželaní k narodeninám

V súčasnosti nájdete na internete veľké množstvo prianí k narodeninám. Vybrať si môžete od tých vtipných až po romantické a plné emócií. Nehľadiac na to, pre akú možnosť sa rozhodnete, pamätajte, že blahoželanie má oslávenca potešiť. Snažte sa doň teda vložiť niečo zo seba, a to aj vtedy, keď ho len odniekiaľ opíšete alebo sa niekde inšpirujete.

Univerzálne priania k narodeninám

Univerzálne priania k narodeninám sú klasikou, ktorá nikdy neomrzí. Okrem toho sa dajú využiť v prípade kolegu, nadriadeného, rodinného príslušníka aj priateľa. Univerzálne priania viete mierne upraviť alebo prispôsobiť svojim potrebám. Vyberte si jeden z textov aj vy:

  • Zo srdca Ti prajem krásne narodeniny, nech sú plné radosti a šťastia, rovnako ako ďalší rok, do ktorého vstupuješ.

  • Prajem Ti krásne narodeniny, aby bol Tvoj významný deň plný šťastia, zdravia a lásky.

  • V dnešný deň sa narodila úžasná osoba, ktorej prajem len to najlepšie.

  • Prajem Ti veľa zdravia, lebo je vzácne, veľa šťastia, lebo je krásne, veľa lásky, lebo je jej málo a všetko naj, aby žiť za to stálo.

  • Dnes je Tvoj veľký deň, preto si ho poriadne uži. K tomuto krásnemu sviatku Ti prajem len to najlepšie.

  • V deň Tvojich krásnych narodenín Ti prajem veľa zdravia, šťastia, lásky a všetkého, po čom túžiš.

  • K Tvojim narodeninám Ti prajem šťastný a veselý život, veľa lásky a pevné zdravie. Nech sa Ti splnia aj tie najtajnejšie sny a všetko, po čom túžiš.

  • Roky plynú ako voda, preto si svoj dnešný deň dobre uži. Krásne narodeniny plné radosti a život bez strastí Ti praje (meno).

  • Dnes do Tvojej knihy života pribudol ďalší rok. Teš sa z neho, poriadne si ho užívaj a maj okolo seba ľudí, ktorí Ťa budú milovať. Buď vždy šťastný, plný energie a dobrej nálady. Krásne narodeniny Ti praje (meno).

  • Kyticu ruží v tento krásny deň, darujem Ti zo srdca len. A už iba jedno prianie v srdci mám, všetko najlepšie k narodeninám.

Vtipné blahoželania k narodeninám kamarátke, kamarátovi a ďalším blízkym

Vtipné blahoželania k narodeninám sú skvelé pre osoby, ktoré dobre poznáte, čiže pre rodinných príslušníkov, priateľov alebo kolegov. Oslávenca vedia dobre pobaviť a potešiť zároveň. S istotou im zlepšíte deň. Vyberte si jedno vtipné prianie k narodeninám aj vy:

  • Dnes máš narodeniny, tak nestváraj koniny. Do baru si niekam zájdi, cestu domov ráno nájdi.

  • K Tvojim dnešným narodeninám Ti jednu radu dám. Smej sa, kým máš vlastné zuby. Všetko najlepšie!

  • Prajeme Ti, aby si mal krásne narodeniny a oslávil ich vo veľkom štýle. V práci Ťa ale potrebujeme, preto nezabudni prísť! Tvoji kolegovia.

  • Nikdy nie je neskoro na to, aby si sa stal tým, kým chceš, pokiaľ nechceš byť mladší. Krásne narodeniny!

  • To, že nie si najmladší zistíš až vtedy, keď sviečky na tortu stoja viac ako samotná torta. Všetko najlepšie!

darček k narodeninám

zdroj: Unsplash.com

Romantické a emotívne priania k narodeninám

Svojim najbližším môžete venovať aj pekné romantické alebo emotívne priania. Dajte do nich svoje srdce a pokojne ich upravte tak, aby sedeli osobe, ktorej ich chcete dať. Uvidíte, poteší sa. Inšpirujte sa niekoľkými prianiami:

  • Viem, že dnes ruže patria Tebe, preto ich v duchu kladiem na Tvoj stôl, nech každý lupienok za mňa šepká Ti, aby bol šťastný život Tvoj a mnoho lásky bolo v ňom.

  • Kyticu ruží v tento krásny deň, darujem Tebe zo srdca len. A už iba jedno prianie mám, všetko najlepšie k narodeninám.

  • Plameň lásky, ktorý pre Teba v srdci mám, je večný. Som viac než šťastný, že takto horí. Všetko najlepšie k narodeninám, moja láska!

  • Posielam Ti tieto kvietky, nech Ti úsmev vyčaria. Nech sa Ti splnia priania všetky a všetky dni sa vydaria. Nech máš zdravia dosť aj lásky pre radosť. Krásne narodeniny.

  • Horúcu lásku, nádherný sen, nehu, lásku a šťastie len. Rád nech Ťa má každý, nie iba dnes, ale navždy! A k tomu Ti želám veľa pevného zdravia!

  • Posielam Ti srdečný pozdrav plný lásky a nehy. Veľa šťastia a pevné zdravie. Ľúbim Ťa. Krásne narodeniny!

  • Modré z neba? Stačí mi, že mám Teba. Nič iné nepotrebujem. Všetko najlepšie k Tvojim narodeninám.

  • Do pohára šampanské, do srdiečka lásku. K tomu božtek pre šťastie a zdravia plnú kapsu. Krásne narodeniny Ti praje (meno).

  • Posielam Ti, zlatko, kvetinky, pretože práve dnes máš narodeninky. Všetko najlepšie!

  • S červenou ružičkou prichádzam Ti priať, zdravie, šťastie a lásku zaželať. Nech sú ďalšie Tvoje chvíle tu na svete vždy len milé. Zo srdca Ti prajem len, aby sa Ti splnil každý sen.

Ďalšie originálne priania k narodeninám

Chcete sa inšpirovať aj ďalšími prianiami? Pripravili sme si pre vás niekoľko navyše:

  • Svoj vek počítaj podľa priateľov, nie podľa rokov. A podľa úsmevov, nie podľa sĺz. Šťastné narodeniny!

  • Čaká Ťa rok plný dobrodružstiev a krásnych zážitkov. Osláv jeho prvý deň tak, ako sa patrí. Krásne narodeniny plné úsmevov a dobrej nálady Ti praje (meno).

  • K týmto narodeninám Ti prajem veľa šťastia a lásky. Nech sa všetky Tvoje sny zmenia na skutočnosť a nech získaš všetko, po čom túžiš. Krásne narodeniny. Som rád/a, že som Ťa stretol/stretla.

  • Zabudni na minulosť a teš sa na budúcnosť. Čaká Ťa množstvo skvelých vecí. Šťastné narodeniny!

  • Dúfam, že Tvoj výnimočný deň Ti prinesie všetko, po čom túžiš. Prajem Ti krásne narodeniny!

  • Možno nie som po Tvojom boku, ale chcem, aby si vedel/a, že na Teba myslím a želám Ti tie najkrajšie narodeniny!

  • Do roka je veľa dní, v týždni ich je sedem. Ale takých ako dnes, taký je len jeden. Všetko najlepšie k narodeninám Ti praje (meno).

  • Všetko najlepšie k narodeninám Ti prajem. Veľa zdravia, šťastia a radosti, nech Ťa netrápia žiadne starosti. Aby o dobré nápady nebola núdza a kopla Ťa vždy tá správna múza.

  • Nech je Tvoj život ako násobilka, ktorá násobí radosť, delí starosť, umocňuje lásku, odmocňuje nenávisť a všetko dobre dokopy spočíta.

  • Kamkoľvek Ťa budúci rok zavedie, dúfam, že bude šťastný. Nádherné narodeniny Ti zo srdca praje (meno).

Do blahoželania k narodeninám môžete napísať aj citáty od obľúbených spisovateľov, filozofov či známych osobností. Využiť môžete aj básničky alebo vtipné slovné zvraty. Možností je nespočetne veľa. Dôležité je, aby ste boli originálni a aby ste vystihli osobnosť oslávenca.

Každý človek je charakteristický a zaujímavý niečím iným. Ak oslávenca dobre poznáte, využite tieto poznatky vo svoj prospech.

Pri písaní sa môžete inšpirovať aj darčekom, ktorý plánujete darovať, prípadne samotnou oslavou a jej témou. 

prianie k narodeninám a kvet

zdroj: Unsplash.com

Tipy na darčeky

Okrem narodeninových blahoželaní je dôležité myslieť aj na samotný darček. S jeho výberom má problémy množstvo ľudí. Kúpiť originálny kúsok, ktorý skutočne poteší, nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá. Pripravili sme preto pre vás niekoľko tipov, ktoré vás môžu inšpirovať a pomôcť vám zvoliť ten správny dar.

Hľadám inšpiráciu na darček k narodeninám

Tipy na výber darčeka k narodeninám od profesionálov

Celý proces výberu darčeka si môžete urýchliť praktickými a univerzálnymi tipmi, ktoré využijete nielen na nákup narodeninového, ale aj meninového či výročného darčeka.

  • Vyhnite sa univerzálnym darčekom, ako napríklad darčekové koše. Nepotešia až tak veľmi a človek často nevie, čo s nimi robiť, pretože obsahujú aj veci, ktoré nemá rád.

  • Oslávenca počúvajte počas celého roka a zistite, čo mu chýba, alebo čo by chcel. Tipy si zapisujte a následne ich pri nakupovaní darčeka využite.

  • Darček začnite nakupovať v predstihu, aby ste našli presne to, čo hľadáte a nekupovali niečo neoriginálne na poslednú chvíľu.

  • Kúpu darčeka si premyslite, no zbytočne to nepreháňajte. Kúpte to, čo oslávenec potrebuje alebo chce. Nesnažte sa to zbytočne kombinovať.

  • Darček nemusí mať len hmatateľnú podobu. Nehmatateľné darčeky, ako poukážky na kurzy, wellness oddych alebo dovolenka v zahraničí dokážu potešiť oveľa viac.

Rada odborníka

Spolu s darčekom myslite aj na jeho balenie, ktoré dokáže potešiť a zabaviť zároveň. Keď máte viac času, zabaľte darček do baliaceho papiera. Keď však čas nemáte, vložte ho do peknej darčekovej škatule alebo vtipnej tašky.

Tipy na darčeky podľa pohlavia

Darčeky by ste mali svojim blízkym vyberať podľa toho, čo majú radi alebo k čomu inklinujú. Ak oslávenca dobre nepoznáte, môžete mu vybrať niečo na základe všeobecného rozdelenia podľa pohlavia.

Ženy a muži majú medzi sebou rozdiely, ktoré môžete využiť. Ženy chcú zvyčajne niečo praktické do domácnosti, pričom muži potrebujú náradie alebo nejaké pomôcky do záhrady. Dávajte si však pozor. V niektorých prípadoch to platiť nemusí. Výber si preto dobre premyslite a zistite, či je darček skutočne vhodný.

Tipy na darčeky pre ženy

Ak hľadáte tipy na darčeky pre ženy, vyberajte napríklad:

  • Darčeky do domácnostidoplnky do kuchyne, obývačky alebo kúpeľne sa vždy zídu. Ak viete, že žene v domácnosti niečo chýba, zaobstarajte jej to, prípadne jej vyberte niečo, čo využije aj v prípade, že to už má. Môže to byť krásne zdobená súprava tanierov, fotorámček, organizéry, vonné sviečky alebo rastliny do interiéru. Možností je nespočetne veľa. Ak by ste však kupovali nejaký nábytok alebo doplnky, tak zistite, aký štýl oslávenkyňa preferuje. Je to skôr minimalizmus alebo industriálny štýl? Môže sa tiež stať, že preferuje úplne niečo iné. Zistite to, aby ste jej darovali niečo, čo sa bude do jej príbytku hodiť.

  • Kvalitnú kozmetiku – namiesto univerzálnych súprav kozmetiky, ktoré nepotešia, zistite, akú kozmetiku má oslávenkyňa rada a kúpte jej ju. Nebojte sa zainvestovať ani do drahších vecí, ako sú napríklad kvalitné parfémy, krémy alebo séra. Nekupujte nič, čo by osoba nepoužívala, pretože kozmetika je veľmi individuálna. Produkt by oslávenkyňa nemusela využiť.

  • Značkové oblečenie a doplnky – oblečenie v mnohých situáciách nepoteší tak, ako praktický pomocník do domácnosti alebo niečo, čo osoba skutočne potrebuje. Nemusí to ale platiť vždy. Ak oslávenkyni kúpite niečo od jej obľúbenej drahšej značky, môžete jej vyčarovať veľký úsmev na perách. Keď nechcete riskovať, či bude oblečenie dobre sedieť, vyberte jej doplnky vo forme kabelky, peňaženky, šálu alebo nejakého šperku.

  • Knihy – miluje oslávenkyňa čítať? Zaobstarajte jej knihy podľa preferovaného vkusu. Skvelo potešia aj špeciálne edície niektorých čitateľských sérií či pekná súprava viacerých kníh, ktorá sa bude nádherne vynímať na poličke v knižnici. Iným riešením je kúpa čítačky. Vďaka nej bude môcť čítať aj na cestách.

  • Personalizované darčeky – koláž fotografií, zarámovaná snímka, šálka s vtipným nápisom alebo menom či tričko s vtipnou potlačou. Možností je viac ako dosť. V súčasnosti môžete dať personalizovať takmer všetko. Ak by ste hľadali ešte niečo viac originálne, dajte oslávenkyni vytvoriť fotoknihu s obľúbenými fotografiami.

čokoláda a prianie k narodeninám

zdroj: Unsplash.com

Tipy na darčeky pre mužov

Hľadáte zaujímavý darček pre mužov alebo darček pre otca? Ak nemáte žiadnu inšpiráciu, nechajte si poradiť našimi tipmi:

  • Praktické náradie – ak oslávenec inklinuje k opravovaniu vecí, alebo trávi veľa času v záhrade, kde stále niečo vytvára a na niečom pracuje, určite mu zaobstarajte praktické náradie. Keď neviete, aké zvoliť, kúpte mu kvalitnú súpravu. Ak ho poznáte dobre, vyberte mu niečo, čo sa mu dávnejšie pokazilo alebo mu chýba. Na drahý darček sa môžete zložiť aj viacerí. Do kategórie praktického náradia patria aj pomôcky do kuchyne, ktoré sa zídu milovníkovi varenia a pečenia.

  • Doplnky do auta – väčšina mužov miluje šoférovanie, preto je pre nich výbornou voľbou príslušenstvo do auta. Kúpiť môžete kvalitné poťahy, praktické organizéry, aromatickú vôňu do auta alebo GPS. Skvelo poslúži aj poukážka na umývanie auta v najbližšej umyvárni. Na trhu nájdete veľa doplnkov do auta, preto sa nebojte trochu zaexperimentovať a pokojne siahnite aj po niečom vtipnom.

  • Kvalitná kozmetika – muži síce nepoužívajú kozmetiku v takom množstve ako ženy, no určite sa im nejaké produkty zídu. Kúpte im napríklad parfum, krém alebo sprchový gél. Poteší aj kombinácia gélu a telového mlieka v rovnakej vôni. Pred kúpou kozmetiky si ale zistite, akú značku oslávenec preferuje, aby ste nekúpili niečo, čo nakoniec ani nevyužije.

  • Značkové doplnky – drahšie hodinky, kvalitný kožený opasok, trendy šiltovka, moderný náramok alebo súprava niekoľkých kravát predstavuje perfektný darček. Nič nimi nepokazíte a zároveň skvelo potešíte. Oslávencov štýl s veľkou pravdepodobnosťou poznáte, a to aj vtedy, keď to nie je váš najbližší priateľ, ale len kolega alebo nadriadený. Svoje poznatky pretavte do praxe a využite ich na zakúpenie doplnku, ktorý nezostane hlboko v skrini.

  • Adrenalínové zážitky – ak nechcete zostať len pri materiálnych darčekoch, nemusíte. Darujte poukážku na bungee jumping, tandemový zoskok, potápanie alebo jazdu športovým autom. Inou alternatívou je kúpa leteniek na zaujímavé miesta, kde vyrazíte ako partia.

Tipy na darčeky podľa veku

Darčeky môžete nakupovať aj podľa veku. Jednotlivé generácie sa od seba odlišujú v tom, čo potrebujú alebo čomu sa venujú. Deti chcú napríklad na narodeniny originálne hračky. Dospievajúci túžia po elektronike a dospelí chcú niečo praktické, čo im zjednoduší život. Rovnako sú na tom aj seniori, ktorí však ocenia aj rôzne výživové doplnky alebo kúpeľné pobyty podporujúce zdravie.

Tipy na darčeky pre deti

Nakupovanie darčekov pre deti nie je ťažká úloha. Väčšina detí túži po plyšových hračkách alebo nových hrách. Okrem toho im však môžete zaobstarať aj iné veci, ako napríklad:

  • Knihy – aj deti milujú knihy. Najmenším deťom môžete zaobstarať obrázkové typy, väčším deťom pokojne aj klasické. Ak majú nejakú rozčítanú sériu, dokúpte im chýbajúce tituly. V rámci kníh nájdete aj prepracované encyklopédie, zaujímavé učebnice alebo pracovné zošity, ktoré deťom pomôžu naučiť sa cudzí jazyk. Čítanie príbehov podporíte vo vyššom veku aj kúpou čítačky.

  • Darčeky podporujúce hobby – darček dokáže podporiť aj nejakú voľnočasovú aktivitu. Keď dieťa miluje kresliť, kúpte mu špeciálne farby, plátno alebo štetce. Keď vaša ratolesť trávi veľa času vonku a ťahá ju to k bicyklovaniu alebo korčuľovaniu, kúpte mu bicykel či korčule. 

  • Spoločenské hry – namiesto hier do herných konzol kúpte svojim ratolestiam spoločenské hry, ktoré vyžadujú, aby deti pri hraní zapojili logiku a premysleli si svoj ďalší ťah. Zabaviť sa spolu s nimi môžete aj vy. Spoločenské hry sú vhodné pre všetky vekové kategórie. Zvoľte klasiku, ako Človeče, nehnevaj sa, Monopoly alebo puzzle.

  • Nočné lampy – bojí sa vaše dieťa spať pri úplnej tme? Vyberte mu peknú nočnú lampu v tvare obláčika alebo zvieratka. Zopár modelov má aj časovač, takže sa po určitom čase vypne. Svetlo je tlmené a príjemné. Dobre sa pri ňom zaspáva. Veľkým plusom je aj to, že lampa počas dňa predstavuje štýlový doplnok miestnosti.

  • Hrejivé plyšové hračky – deťom sa bude oveľa lepšie zaspávať, keď budú mať pri sebe niečo príjemne teplé. Niektoré plyšové hračky majú špeciálnu výplň udržujúcu teplo. V lete sa dajú dobre vychladiť, vďaka čomu nebude vašim ratolestiam počas tropických nocí príliš horúco.

  • Poháre a taniere – deti ocenia, keď im zaobstaráte poháre alebo taniere s potlačou ich obľúbeného rozprávkového hrdinu či zvieratka. Skvelo vyzerá aj kombinácia viacerých farieb. Poháre a taniere by mali byť zároveň z odolných materiálov, aby sa pri páde nezničili.

  • Pokladnička – naučte deti už v nízkom veku sporiť pomocou peknej pokladničky. Môžu ju mať položenú na poličke, kde bude spĺňať úlohu doplnku. Zároveň však bude obsahovať detský poklad, za ktorý si môžu deti neskôr kúpiť nejakú maličkosť.

Tipy na darčeky pre dospievajúcich

Urobiť radosť dospievajúcim je niekedy náročné. Mnohí z nich už pracujú, preto si vedia veľa vecí kúpiť aj sami. Čím ich potešíte?

  • Počítač – drahšia elektronika poslúži dospievajúcemu do školy aj na voľný čas. V niektorých prípadoch ju využije aj na prácu. Keď chcete, aby počítač vydržal roky, zainvestujte do drahšieho kúsku. Keď nemáte na rozmerný stolový počítač dostatočne veľký rozpočet, kúpte lacnejší laptop.

  • Mobil – aj mobily patria do kategórie drahšej elektroniky. Dospievajúci však jeden bude potrebovať, aby sa s vami mohol kedykoľvek spojiť. To, aký typ telefónu zvolíte, je len na vás a vašom rozpočte. Do príliš drahých modelov investovať nemusíte. Dospievajúcim môže totiž mobil kedykoľvek spadnúť a ľahko sa zničiť.

  • Herná konzola – hranie hier na hernej konzole je obľúbenou činnosťou najmä chlapcov, no neobchádza ani dievčatá. Dobrou správou je, že keď takýto kúsok kúpite, hry si môžete zahrať aj vy sami. Na trhu nájdete viacero hier určených aj pre dospelých.

  • Ďalšia elektronika – do tejto kategórie patria slúchadlá, klávesnice, myši, hudobné prehrávače, reproduktory, fotoaparáty, powerbanky a množstvo ďalšieho. Všetko sa hodí ako darček a dospievajúceho tým rozhodne potešíte.

  • Doplnok do izby – okrem klasiky, ako sú vonné sviečky, menší nábytok či fotorámiky skúste staviť na niečo originálnejšie. Perfektne vyzerajú neónové nástenné dekorácie, stieracie mapy, farebné tapety aj masívne obrazy s obľúbeným umeleckým dielom alebo fotografiou.

Rada odborníka

Ak neviete, čo tínedžerovi darovať, jednoducho sa ho opýtajte. Uvidíte, že na rozdiel od dospelých dostanete dlhý zoznam vecí, ktoré vaša ratolesť chce alebo potrebuje.

Tipy na darčeky pre dospelých

Darčekov k narodeninám pre dospelých je veľa. Vyberáte si z vtipných kúskov, praktických pomôcok či dekoratívnych predmetov. Výborné sú tiež zájazdy, romantické víkendy alebo adrenalínové zážitky. Po čom siahnete?

  • Dovolenka alebo výlet – materiálne darčeky sú síce skvelé, no tie nemateriálne potešia oveľa viac. Dovolenka v exotike, wellness pobyt či turistika v horách počas najbližšieho víkendu. Neznie to perfektne? Ak kupujete zájazd ako darček k výročiu, kúpte ho aj sebe a užite si oddych spolu. Keď kupujete zájazd pre priateľa alebo známeho, naplánujte voľný víkend niekde v horách, kde si ho užijete ako celá partia. Narodeniny môže oslávenec osláviť priamo tam.

  • Potreby do domácnosti – nové spotrebiče, dekorácie, súpravy tanierov a šálok či nové príbory sa zídu vždy. Oslávenca preto pozorne počúvajte a zistite, čo mu chýba. Ak by ste o ničom nevedeli, zvoľte univerzálne možnosti, ako rastliny, prikrývky, posteľné obliečky, organizéry, nádoby alebo úložné boxy.

  • Predplatné služieb – ak oslávenec využíva predplatné streamovacích služieb na filmy, seriály alebo hudbu, zaplaťte mu ročné predplatné. Ak nie je nadšenec týchto služieb, môžete mu zaplatiť predplatné časopisu. V súčasnosti existujú aj rôzne boxy plné jedla či nápojov, ktoré chodia odberateľom každý mesiac a ukrývajú sa v nich zaujímavé veci.

  • Elektronika – aj dospelí ľudia potrebujú kvalitnú elektroniku. Pomocou nej môžu pracovať alebo si užívať voľný čas. Klasikou je počítač alebo laptop, ktorý sa zíde v každej domácnosti. Poteší však aj robotický vysávač, kávovar, bluetooth reproduktor alebo domáci virtuálny asistent, ktorý za vás vypne svetlo, roztvorí žalúzie alebo zamkne dvere.

  • Oslava – oslávencovi môžete zorganizovať oslavu a venovať mu ju ako darček. Prenajmite miesto, objednajte jedlo a všetko farebne vyzdobte. Nezabudnite ani na tortu, sviečky a DJ-a alebo živú kapelu. Keď je vonku pekne, oslavu môžete spraviť aj doma v záhrade alebo na terase.

Tipy na darčeky pre seniorov

Seniori nie sú zvyčajne nároční na darčeky. Mnohokrát nechcú nič a sú radi, že môžu byť obklopení svojou rodinou. Ak neviete, čo kúpiť ako darček pre dedka či darček pre babku, máme pre vás niekoľko tipov:

  • Výživové doplnky – posilnite svojim rodičom alebo starým rodičom imunitu. Vyberte im kvalitné výživové doplnky so všetkými potrebných zložkami. Na trhu nájdete rôzne špeciálne produkty určené práve pre staršie osoby. Namiesto toho, aby ste im však kúpili len jeden balík, zaobstarajte im zásobu na celý rok.

  • Knihy – starší ľudia milujú čítať a svoj voľný čas si vypĺňajú práve knihami. Kúpte im tituly od ich obľúbených autorov. Ak by sa im už dobre nečítalo, môžete im darovať audioknihy.

  • Praktické pomôcky do domu – seniorom sa zíde robotický vysávač, ktorý povysáva všetok neporiadok. Osoba sa tak nemusí skláňať a ťahať za sebou klasický vysávač. Výborným pomocníkom je aj špeciálne kreslo, ktoré seniorov vyvezie na poschodie. Ak chcete, aby sa senior dobre vyspal, môžete mu kúpiť prístroj vytvárajúci príjemné zvuky. Pre zvýšenie bezpečnosti sú ako stvorené nočné lampy.

  • Osobné predmety – starší ľudia milujú fotografie svojich vnúčat a ďalších členov rodiny. Dajte im spraviť fotoknihu, koláž fotografií alebo im kúpte klasický rámik na fotky a zarámujte obľúbenú snímku. Moderným riešením je digitálny rámik, na ktorom sa premieta viacero fotografií.

  • Elektronika – pre moderných seniorov existuje aj jednoduchšia elektronika. Okrem mobilov im môžete darovať aj inteligentné hodinky sledujúce zdravie, bluetooth slúchadlá či počítač.

darček a prianie k narodeninám

zdroj: Unsplash.com

Vytvorte originálne prianie k narodeninám a potešte zaujímavým darčekom

Napísanie zaujímavého priania k narodeninám a výber darčeka, ktorý poteší a zároveň poskytne praktické vlastnosti, je oveľa náročnejší, ako sa na prvý pohľad zdá. Ak vás toto všetko čaká, inšpirujte sa našimi tipmi a potešte blízku osobu, priateľa, kolegu alebo kohokoľvek iného. Napíšte svieži a originálny text vystihujúci celú situáciu aj osobnosť oslávenca a vyčarujte mu úsmev na tvári.

Chcem originálny darček k narodeninám pre blízkeho

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia